Niilo osallistui lauantaina tokon SM-kisoihin labradorien joukkueessa. Sää oli helteinen ja siten erityisen haastava tokoiluun. Edellisen kokeen jälkeen treenejä oli tehtynä vain muutama, joten odotukset eivät olleet järin korkealla. Niilo suoriutui tehtävistä kuitenkin olosuhteisiin nähden mukavasti. Se ei nollannut tällä kertaa yhtään liikettä, joten olin sen suoritukseen sangen tyytyväinen, vaikka kaikkeen jäi vielä parantamisen varaa. Tässä pisteytykset siten, kun kuvittelen niiden menneen. Pieniä virheitä varmaankin on, koska en ole saanut vielä koepöytäkirjaa.

Koe alkoi paikkamakuulla. Niilo lysähti maahan juuri ennen liikkurin, oletko valmis -kysymystä. En ehtinyt nostaa sitä ylös, ennenkuin liikkuri jo jatkoi eteenpäin käskytyksissään. Paikkamakuusta siis harmittavasti vain 8p. Samassa kehässä tehtiin vielä kaukokäskyt, joissa Niilo edisti melko paljon ja tarvitsi kahteen siirtymään kaksi käskyä. Saimme kuitenkin 5p.

Seuraavassa kehässä oli ensimmäiseksi hyppynouto, joka meni mielestäni ihan hyvin lopun perusasentoa lukuunottamatta. Siitä pisteitä ehkä 7,5. Seuraavana oli seuraaminen. Kaavio ei onneksi ollut kovin pitkä, mutta aika laahustamista oli taas Niilon seuraaminen. Ei tosin onneksi niin huonoa kuin viimeksi ja nyt se sentään teki kaikki perusasennot (vinoja tosin). PIsteitä tuli vain 5. Viimeiseksi tässä kehässä oli luoksetulo, joka ei mennyt kuten Niilolla yleensä. Se ei pysähtynyt ekalla käskyllä, vaan jouduin antamaan toisen, jolloin se oli valunut jo aika paljon. Maahan se meni ok. Olisi ehkä kannattanut pysäyttää suoraan maahan, mutta vaikea tehdä päätöksiä riittävän nopeasti. Luoksetulosta saimme pisteitä vain 5.

Viimeisessä kehässä oli ensimmäisenä liikkeenä ruutu, joka minua etukäteen mietitytti, silllä ruutu oli lähellä kehänauhaa ja ruutumerkit olivat vaaleansiniset. Turhaan murehdin etukäteen, sillä Niilo meni hienosti ruutuun. Meinasin itse unohtaa käskeä sen maahan, mutta lopulta muistin sentään. Lopun luoksetulo olisi saanut olla terävämpi ja perusasento oli vino. Pisteitä saimme 7. Seuraavaksi oli liikkeestä istuminen, josta saimme varmaan 7p (taas perusasento huono). Sitten oli metallinouto, jonka melkein nollasimme, sillä minun heittoni oli aivan sallitun rajoilla (n.10m). Onneksi heitto kuitenkin hyväksyttiin ja tästä saimme pisteitä 8. Viimeisenä liikkeenä oli tunnari, jossa itse taas mokasin. Unohdin sanoa Niilolle paikkakäskyn ennen liikkeen alkua, joten se hämääntyi minun kääntyessä ja nousi seisomaan. Se löysi oman kapulan hyvin, mutta sitten iski epävarmuus ja se pudotti sen. Haistoi vielä viereisen kapulan ja otti sitten oman uudestaan ja palautti minulle. Pisteitä tästä 6. Kokonaisvaikutelma oli ilmeisesti 8,33. Pisteitä saimme tulospalvelun mukaan 204,33. Rutkasti jäi siis vielä parannettavaa, mutta tämä koe osoitti, että kyllä Niilo periaatteessa liikkeet hallitsee. Nyt vaan lisää treeniä ja uusia kokeita kalenteriin merkitsemään.

Sunnuntaina osallistuimme myös nomekokeisiin Raaseporissa. Koe ei mennyt kovin hyvin, mutta osittain pistän sen kyllä väsymyksen piikkiin. Kaksi helteistä koepäivää on kyllä koiralle (ja ohjaajalle) liikaa. Koe alkoi ykkösmarkkeerauksella, jonka Niilo suoritti hyvin. Palauttaessa ammuttiin laukaus ohjaukselle. Niilo pysähtyi hyvin katsomaan laukauksen suuntaan ja palautti sitten minulle käteen. Ohjaus oli reilut 80m pitkä (tuomarin sanoma matka). Riista oli avovedessä lähellä vastarantaa. Ensimmäinen lähetys oli jotenkin huono, enkä saanut Niiloa irtaantumaan kunnolla. Otin sen uudestaan sivulle ja lähetin uudestaan. Nyt Niilo lähti etenemään hyvin, mutta se ajautui liikaa vasemmalle. Niinpä käänsin sen sitten reilussa 60metrissä oikealle. Kun sain sen taas oikeaan linjaan yritin ohjata sitä vielä eteen, mutta Niilo oli sitä mieltä, että nyt riittää, eikä ottanut enää ohjausta ollenkaan, vaan ui takaisin luokseni. Niilolla on joku iso kynnys tuossa 60-70m paikkeilla. Nyt ei varmaan jäänyt kuin n.10m uupumaan ohjauksesta. Kyllä harmittaa. Seuraavaksi oli kaksoismarkkeeraus melko lyhyillä etäisyyksillä. Eka heitto tuli rannan kaislikkoon ja toinen heitto avoveteen vähän kauemmaksi. Niilo haki ensin avoveteen heitetyn, mutta palautti sen rannan kautta. Palautuksen aikana Niilo ehti unohtaa toisen heiton. Näin heti koirasta, ettei sillä ollut selvää mielikuvaa, mutta se lähti kuitenkin noutoon melko reippaasti. Se meni katsomaan samaan paikkaan, jonka se oli jo hakenut ja lähti sitten etsimään väärästä suunnasta, jolloin tuomari käski kutsua koiran takaisin ja koe oli siinä. Luoksetullessaan Niilo sitten törmäsi toiseen markkeerausriistaan... Lisää tarvitsis tätäkin lajia treenata, jotta saataisiin varmuutta ohjauksiin ja kaksoismarkkeerauksiin.