Lopultakin ehdin kirjoittamaan viikon takaisista nometreeneistä. Tässä vaan on ehtinyt viikon aikana jo unohtamaan, mitä tehtiin. Rolle ja Niilo aloittivat. Toisessa parissa treenasivat Roope ja Raffe. Ensin teimme muistipaikan viemällä dameja yhdessä koirien kanssa. Sitten tuli markkeeraus n. 90 asteen kulmassa muistipaikkaan nähden. Markkeeraus jätettiin muistiin ja haettiin muistipaikasta dami eteenlähetyksellä. Tämän jälkeen haettiin markkeeraus ja sitten vaihdettiin koiraa. Passissa oleva koira seurasi tapahtumia koko ajan vapaana. Sama treeni toistettiin vielä uudelleen. Sitten heittäjä jätti dameja markkeerauspaikkaan koirien huomaamatta ja treeniä jatkettiin tekemällä ohjauksia näihin kahteen tuttuun paikkaan yhtä aikaa. Hyvin sujui, vaikkei kumpikaan koirista ollut aiemmin juurikaan yhtä aikaista suorittamista treenannut.

Sitten jatkettiin tutun ensimmäiseksi tehdyn muistipaikan kanssa. Koira lähetettiin kohti muistipaikkaa, mutta pysäytettiinkin kesken matkan ja annettiin lähihakukäsky. Pysäytyskohtaan oli koiran huomaamatta jätetty dami. Tämä harjoitus tuotti kaikille jonkin verran vaikeuksia sen takia, että koirat eivät oikein vielä ymmärrä lähihakupillityksen merkitystä. Seuraavalla lähetyksellä koira ohjattiinkin suoraan muistipaikalle. Tässä vaiheessa osa koirista vähän empi pysäytyspaikan kohdalla, mutta kaikki saatiin kuitenkin ohjattua yli.

Seuraavassa treenissä ohjaukseen lisättiin häiriöheitto. Heitto tuli aluksi palauttaessa, mutta sitten vaikeutettiin niin, että koira pysäytettiin mennessä ja tuli heitto, jota ei saanut hakea siinä vaiheessa, vaan koira lähetettiin taaksepäin tuttuun muistipaikkaan. Lopuksi sai hakea häiriöheitonkin. Tämä sujui Niilolta ihan kivasti. Roopella oli vähän enemmän vaikeuksia, mutta kyllä senkin kanssa saatiin onnistumaan.

Niilolle ja Rollelle tehtiin viimeiseksi vielä walk up -harjoitus eli seuruutimme koiria pellolla ja pysähdyimme heiton ajaksi. Satunnaisesti valitsimme, kumpi koira noutaa (kumpi siis käyttäytyi paremmin). Taas jatkettiin kävelyä, pysähdys, uusi heitto jne. Kerran Rolle lähti Niilon vuorolla, mutta muuten sujui hienosti tämä molempien koirien eka walk up.

Huliviliparille ei walk upia tehty ollenkaan sattuneista syistä. Täytyy kyllä sanoa, että pääasiassa olin Roopenkin treeniin todella tyytyväinen. Treenin alkupuolella se suoritti tehtävät jopa Niiloa paremmin, mutta Roopen ongelmat tulevatkin esiin sen väsyessä. Se alkaa turhautua, jos tehtävät on vaikeita, eikä se ole varma, mitä pitäisi tehtä. Tällöin se alkaa syödä ruohoa ja hukkaa korvat. Pari kertaa se yritti varastaa Raffen vuorolla. Olin kuitenkin tyytyväinen sen passikäyttäytymiseen. Se ei nimittäin piipannut kertaakaan ja pysyi 90 % hienosti hallinnassa.

Kaiken kaikkiaan erittäin hyvä treeni hyvässä seurassa :) Kiitos siitä asianosaisille! Treenin jälkeen koirat saivat unohtaa kaiken oppimansa telmiessään meidän aidatulla pihalla. On se niin mukavaa, kun voi antaa urosten leikkiä yhdessä ilman, että tulee rähinöitä.

Sunnuntaina lenkkeiltiin tosiaan Roopen kanssa urakalla ja Niilo piipahti Hiiden haukkujen viimeisissä tokotreeneissä ennen joulua. Kouluttaja päätti poiketa "lukujärjestyksestä" ja niinpä meillä oli vähän erilainen treenikerta. Aloitimme temppuradalla, jossa eka tehtävä oli peruuttaminen, seuraavaksi koiran piti pujotella ohjaajan jalkojen välistä ja samalla edetä n.20m. Viimeiseksi oli luoksetulo. Peruuttaminen sujui kivasti, mutta ei me mitään tokoperuuttamista tehty, vaan niin että Nipa oli mun jalkojen välissä ja siitä peruutettiin. Pujottelu meni pelkäksi nauramiseksi, kun Niilo ei meinannut millään hiffata, miten niitä nameja saa, vaikka ollaan me kyllä joskus ennenkin pujoteltu. Luoksetulo sentään sujui. SItten tehtiin kontaktirinkiä pentukurssien malliin, mutta koiran piti seurata kunnolla muita koiria pujotellessa ja paikalla ollessa kontaktin piti säilyä koko ajan. Paikalla ollessa Niilo pitikin kontaktin hyvin, mutta seuraamisessa olisi kyllä parannettavaa. Sitten tehtiin häiriötreeniä koirille siten, että ohjaajat jätti koirat istumaan ja kouluttaja yritti saada koiria menemään maahan. Tämä on tosi hyvää treeniä, jotta koira oppii kestämään häiriötä ja tietää, että vain oman ohjaajan käskyjä totellaan. Tämä sujui Niilolta melko hyvin, mutta palautus maan pinnalle tuli taas seuraavassa harjoituksessa eli paikkamakuussa. Koirat piti laittaa yksitellen maahan ja Nipa ei meinannut mennä minunkaan käskyllä maahan (kai se oli edellisessä harjoituksessa oppinut, että maahan ei mennä...). Paikalla olo sujui hyvin. Koirat otettiin perusasentoon yksitellen ja nyt Niilo totteli viereisen ohjaajan käskyä... Lisää häiriötreeniä tarvitaan siis. Lopuksi tein Niilon kanssa nopeita maahanmenoja ja alkoihan se Niilo mennä maahan minun käskylläni reippaasti.

Koko viikko onkin mennyt laiskotellessa. Ei oikein tee mieli lähteä treenailemaan, kun pakkasta on koko ajan yli 15 astetta. Tänään kävin jopa ostamassa uuden fleecetakin koirille, niin sitten on molemmille takit kylmiä pakkaspäiviä varten. Lenkillä otimme muutaman kuvankin koirista takeissaan. Laitan niitä tänne, kun ehdin.