Starttasimme eilen Evolla B-kokeessa raskaan viikon päätteeksi. Tulos ei kerro suorituksesta kaikkea ja olenkin Niilon suoritukseen todella tyytyväinen. Koe suoritettiin parityönä. Niilo aloitti ja pari oli piilossa pressun takana. Ensimmäinen tehtävä oli ohjaus vinosti uoman yli. Ensin ammuttiin laukaus. Niilo lähti hyvin, mutta ohjautui sitten liikaa oikealle tarkastamaan kiven. Sen jälkeen se jatkoi hyvin, mutta ohjautui lopulta liikaa vasemmalle ja vastarannalle, jossa hukkasin sen hetkeksi näkyvistä. Jouduin kutsumaan sen takaisinpäin, jonka jälkeen se ei enää halunnut minua kuunnella, joten ohjaus jäi suorittamatta. Olen kuitenkin melko tyytyväinen ohjaukseenkin. Prässäsin koiraa ehkä vähän liikaa, jolloin se paineistui ja lopetti kuuntelemisen. Sitten pari suoritti ohjauksen ja me odottelimme pressun takana.

Seuraava tehtävä oli kakkosmarkeeraus. Niilo aloitti taas ja pari odotti piilossa. Eka heitto tuli kanootista veteen kaislikon sekaan, mutta kuitenkin melko näkyville. Sitten kanootti siirtyi jonkin matkaa ja toinen heitto tuli vastarannalle puskaan. Niilo suoritti markkeeraukset varmasti ja suoraviivaisesti. Olin siihen todella tyytyväinen. Sitten pari teki markkeerauksen. Niilo oli passissa aika korkeassa vireessä, mutta kuitenkin täysin hiljaa.

Viimeinen tehtävä oli haku. Hakualueita oli kaksi ja koirat työskentelivät yhtä aikaa. Toinen hakualue oli vesiuoman toisella puolella ja toinen maalla vastakkaisessa suunnassa. Niilo aloitti vastarannalta. Vähän jännitti etukäteen tällainen hakualue, koska en ollut aiemmin lähettänyt Niiloa uoman yli ja vapauttanut sitten hakuun. Ekalla lähetyksellä Niilo jäi rantaan seisomaan, mutta uusintakäskyllä se siirtyi veteen. Niilon päästyä vastarannalle annoin ”etsi”-käskyn ja hyvin se lähti vapaaseen hakuun. Hetkeä myöhemmin se oli jo tulossa takaisin lokin kanssa. Sitten vaihdettiin hakualueita (ensin odotettiin, että pari oli tullut takaisin toisesta ruudusta). Maalta Niilo toi tosi nopeassa tahdissa kaksi varista. Pari haki sillä välin lokin vastarannan ruudusta. Sitten vaihdettiin taas puolia. Nyt Niilo lähti jo suurella innolla vastarannalle. Se selvästi tiesi, että sieltä löytyy riistaa. Tällä kertaa Niilolla kesti vähän kauemmin ja se kävi aika lähellä ohjausriistaakin, mutta hetken päästä se kuitenkin tuli ruudusta lokin kanssa. Tämän jälkeen sain kytkeä koiran.

Niilo työskenteli loistavalla tahdilla kuumassa kelissä. Sen työinto säilyi todella hyvin ja uskon, että viideskin hakuriista olisi tullut nopeasti, jos siihen olisi ollut mahdollisuus. Kaikki luovutukset tuli kauniisti käteen. Seuraamisessa oli mielestäni parantamisen varaa, muttei tuomari siitä mitään huomauttanut. Niilo kävi yllättävän ”kuumana” ja se näkyi seuraamisessa. Samassa kokeessa voittajaluokassa starttasi myös Niilon äippä. Oli ilo nähdä näyttelylinjaisen labradorin työskentelyä voittajaluokassa. Hymy epäonnistui ohjaustehtävässä, mutta suoriutui mm. hausta hyvällä tempolla kuumassa kelissä ja vaikeassa maastossa. Perässä tullaan toivottavasti.