Nyt on tullut vaihteeksi koulutettua emäntääkin Hymy Keskiviikkona olin Hiiden haukkujen kentällä kuuntelemassa Enqvistin Christan koulutusta. Taas tuli joitakin uusia vinkkejä kouluttamiseen.

Tänään alkoi sitten tokon koulutusohjaajakurssi teoriaosuudella. Jonkin verran tuli uusia vinkkejä kouluttamiseen, mutta lähinnä käytiin liikkeiden oikeita suoritustapoja läpi. Kurssi jatkuu ensi viikonloppuna ja silloin on myös käytännön harjoituksia.

Iltapäivällä lähdin vielä molempien koirien kanssa läheiselle kentälle treenaamaan, kun oli niin kaunis ilmakin. Niilo sai aloittaa. Ensin teimme lyhyitä seuraamisharjoitteita ja mielestäni Niilolla pysyi kontakti ihan kivasti ja seuraamisasentokin oli suora. Otin myös perusasentoja kehittääkseni Niilon takapään liikkumista. Jätin Niilon istumaan 90 asteen kulmassa minuun nähden ja käskin siirtymään siitä sivulle. Lisäksi jätin Niilon eteeni ja käskin siitä sivulle. Näissä molemmissa siirtymissä joutuu tekemään takapäällä töitä, jotta perusasento on suora. Mielestäni Niilo tekikin siirtymät aika mukavasti ja jouduin antamaan vain pieniä apuja kädellä. Sitten teimme ruutua. Mielestäni Niilo aluksi vähän sekoitti merkin opetteluun. Minun ei ehkä kannata yrittää opettaa molempia samalla kertaa, kun ovat Niilolle uusia juttuja. Ruutuun lähettämisessä Niilolla on ongelmia edetä riittävän pitkälle. Se alkaa kyselemään kesken matkan, joko riittää. Vein sitten pallon ruutuun ja niin sain suoraviivaisen ruutuun menon. Lopuksi otimme tunnarin alkeita. Paikallaan istuminen kapula suussa onnistuu Niilolta melko mukavasti. Tällöin suu on rauhallinen ja kapula pysyy siistinä. Kun liikkeeseen yhdistetään nouto, alkavat leuat jauhaa. Tein muutaman lyhyen noudon ja lisäksi piilottelin kapulaa lumihankeen ja lähetin Niiloa oma-käskyllä etsimään. Hyvin Niilo nenäänsä käytti.

Seuraavaksi oli Roopen vuoro. Roopekin aloitti seuraamisharjoitteella. Roopella kontakti pysyy kohtuullisesti, kun ei ole juurikaan häiriöitä ympärillä. Sitten tein myös Roopen kanssa ruudun alkeita. Se oli aluksi ihmeissään, mistä oikein on kyse. Aloitin harjoittelun niin, että jätin koiran istumaan ja kävin yksikseni ruudussa osoittamassa oikeaa paikkaa. Ekalla lähetyksellä Roope kävi noutamassa minulle ruututötsän Nauru Sitten kävin sen kanssa ihmettelemässä tötsiä erikseen ja seuraavalla lähetyksellä se menikin oikeaan paikkaan kiinnittämättä sen suurempaa huomiota merkkeihin. Seuraavaksi vein ruutuun lelun vahvistaakseni oikeaa paikkaa. Sitten vielä pari lähetystä tyhjään ruutuun. Sitten jatkoimme avoimen luokan liikkeiden parissa. Ensin tein luoksetuloa. Käytin apuna heittoliikettä luoksetulon pysäytyksessä, jotta sain pysähdykseen terävyyttä. Se olikin todella nopea Roopen pysähdykseksi. Seuraavalla kerralla otin läpijuoksun, koska R ennakoi niin paljon ja kolmannella kerralla pysäytin jälleen. Sitten teimme liikkeestä maahanmenon ja seisomisen kertaalleen. Molemmat onnistuivat kivasti. Viimeiseksi teimme vielä kertaallen avoimen luokan kaukokäskyt 10 askeleen etäisyydeltä. Niissäkään ei ollut mitään moittimista tällä kertaa.

Roope on nyt ilmoitettu huhtikuun Harvialan kokeeseen eli meillä on vajaa kuukausi aikaa saada liikkeisiin lisää varmuutta. Liikkeet ovat mielestäni aika hyvällä pohjalla, kun työskentelemme kahdestaan, mutta häiriön keskellä Roope ei taida ikinä suoriutua varmasti... Eniten jännittää luoksetulon pysäytys (paikkamakuun lisäksi) siellä maneesissa, kun sitä ei pystytä vastaavissa oloissa treenaamaan.