Tänään ajelin Niilon kanssa Sipoon suuntaan treenailemaan nomea. Maasto oli sellaista luonnontilaista metsäniittyä tms eli periaatteessa peltoa, mutta joukkoon mahtui pensaikkoakin. Aloitimme markkeerauksilla. Ihan ensimmäiseksi pudotuspaikalle piilotettiin useita dameja heinikkoon. Sitten tehtiin helppo ykkönen alueelle. Seuraavaksi heitettiin ykkönen ja heiton jälkeen seurautin Niiloa pienen pätkän, jonka aikana heitetty dami otettiin pois. Sitten Niilo lähetettiin hakemaan markkeerausta eli käytännössä etsimään heinikkoon piilotettuja dameja. Tämä toistettiin muutaman kerran ja aika mukavasti Niilo käytti nenäänsä ja löysi piilotetut damit. Välillä lähetin Niilon alueelle myös eteenlähetyksenä.

Seuraavassa harjoituksessa keskityttiin pysäytysten opetteluun. Aluksi heitettiin taas ykkösmarkkeeraus. Tällä kertaa pudostuspaikka oli vähän pidemmällä sellaisessa painanteessa, että koira ei nähnyt damia lähetyspaikalta. Heitto oli kyllä helposti havaittavissa. Seuraavaksi Niilo lähetettiin samaan suuntaan eteenlähetyksenä, pysäytettiin kesken matkan ja avustaja heitti damin palkaksi. Kahdella ekalla pysäytyksellä jouduin huutamaan Niilon nimen pillikäskyn lisäksi. Jatkossa riitti pelkkä pilli, mutta kovasti Niilo alkoi ennakoimaan palkkaheittoa eli tarjosi itse pysähtymistä ennen aikojaan. Väliin tehtiin ihan markkeeraus ja suoraviivainen linja, jotta ennakointi vähenisi. Kovasti sain "painostaa" eteen-käskyillä ennen kuin Niilo eteni riittävän pitkälle, mutta eteni kuitenkin.

Viimeiseksi tehtiin vielä kaksoismarkkeerauksia. Ensimmäinen heitto tuli vanhaan tuttuun paikkaan ja toinen n. 90 asteen kulmassa ensimmäiseen heittoon nähden. Jälkimmäisen heiton Niilo sai nopeasti ylös, mutta tuttuun paikkaan heitetty tuotti yllättävän suuria vaikeuksia. Niilo otti kovasti häiriötä heittäjästä, eikä edennyt riittävän pitkälle oikeaan suuntaan. Harjoitus onnistui vasta helpotettuna.

Niilon treeni sujui mielestäni ihan mukavasti. Niilo malttoi hyvin odottaa paikallaan ja kaikki palautukset tulivat käteen asti. Kuuliaisuudessa on vielä parannettavaa ja kaksoismarkkeerauksia täytyy harjoitella lisää. Kiitos treeniseurasta mukana olleille!