... Mjösundiin ja takaisin. Pienten säätämisten jälkeen minulla oli paikka Mjösundin kokeessa. Tiesin jo etukäteen starttaavani ensimmäisenä, joten lähdin (tai ainakin kuvittelin lähteväni) ajoissa liikkeelle. Ikäviä yllätyksiä tuli heti vastaan, kun huomasin, että moottoritie on jälleen suljettu (varmaankin joka toinen kerta, kun olen Turun suuntaan menossa). Seuraavaksi oli peurakolari lähellä. Myöhemmin sain ihastella pellolla aamuauringossa patsastelevia peuroja. Näyttävät muuten paljon hienommilta, kun  pysyvät kauempana auton keulasta.

Pääsin nipin napin ajoissa koepaikalle. Koe suoritettiin parityönä. Alussa koiria seuruutettiin pitkähkö matka rantaan. Toinen jäi kauemmaksi passiin. Niilon seuraaminen oli taas kauheaa. Ei uskoisi, että kyseessä on myös tokoa harrastava koira. Se pysyy vain vaivoin hallinnassa seuraamisessa. Koe alkoi kaksoismarkkeerauksella. Molemmat heitot tulivat veneestä. Ensimmäinen lensi kaislikkoon lähelle rantaa ja toinen avoveteen. Niilo haki avoveteen heitetyn lokin ensin. Vedessä oli jokin vedenottoputki, jonka yli koira ei kuulemma pysty menemään. Niilo kiersi sen sattumalta palauttaessaan ja toi lokin minulle osittain rannan kautta. Lähetin Niilon hakemaan kaislikkolokkia avoveden suunnasta. En saanut Niiloa etenemään vedessä paria metriä enempää. Viimeisellä yrityksellä lähetin Niilon enemmän rantaviivan suuntaisesti. Se lähtikin innokkaammin, mutta n. 10m päässä se olisi kaivannut vahvistusta ja samalla tuomari pyysi kutsumaan koiran takaisin. Vasta jälkikäteen kuulin, että tässä tehtävässä olisi saanut koiran lähettää noutoon maata pitkin ja se olisi ollut jopa suotavaa. Olen kuvitellut, että aina pitäisi mennä suoraviivaisesti (=vettä pitkin). Harmi, koska Niilolla oli mielestäni into (=muistikuva) kaislikon lokista, mutta kylmä vesi taisi hillitä noutohaluja. Sitten pari suoritti kaksoismarkkeerauksen ja Niilo siirtyi passiin.

Seuraavaksi oli vuorossa ohjaus. Tuomari antoi ampujalle luvan ampua ja minä yritin samalla kysyä, josko minulle voitaisiin ensin kertoa, missä ohjausriista on. Onneksi ampuja kuuli minun kyselyni ja tuomarikin ehkä kolmannella kerralla. Ohjaus oli suoraan vasten nousevaa aamuaurinkoa, enkä missään vaiheessa nähnyt, missä riista oli. Onneksi tehtävä ei kuitenkaan kaatunut siihen. Ensimmäinen lähetys oli vähän ponneton (epäilytti, kun en nähnyt oikeaa kohtaa). Otin Niilon heti viereen ja lähetin uudestaan. Niilo eteni suoraviivaisesti noin puoleen matkaan ja kääntyi sitten määrätietoisesti ympäri, enkä saanut sitä enää vaihtamaan suuntaa takaisin. Kolmas lähetys oli taas ensimmäisen toisinto eli nollaksi meni. Sitten oli parin vuoro suorittaa ohjaustehtävä ja Niilo meni taas passiin.

Viimeiseksi tehtiin haku. Niilo sai aloittaa. Ruudussa oli kolme paria lokkeja kaislikossa ja kaksi paria variksia metsässä. Niilo haki ensin kaislikosta lokin ja sitten pääsi pari työskentelemään useamman riistan verran. Sitten Niilo sai hakea ja tällä kertaa tuli ruudusta lähin varis. Sitten olikin taas parin vuoro. Niilo luovutti tänään taas esimerkillisesti ja muutenkin meidän yhteistyö oli mielestäni hyvää. Kaiken kaikkiaan jäi siis positiivinen fiilis. Nyt vaan treenaillaan koko pitkä talvi ja toivotaan, että ensi kaudella tulee tuloksia vähän paremmalla prosentilla. Tämän kauden saldo B-kokeista Niilon kanssa on siis 4xAVO0, 1xAVO3 ja 2xAVO2.