Pitkästä aikaa pääsimme eilen treenaamaan kunnolla, kun olimme varanneet porukalla tunnin vuoron Showlinkin uudesta hallista Lohjalta. Halli oli oikein sopiva tokon treenaamiseen. Tosin hallin lämpötila tuli minulle aika yllätyksenä eli siellä oli todella lämmin (varsinkin toppahousuissa). Koiratkin hyytyivät ja läähättelivät kesähelteiden malliin. Vähän vähempikin lämpö olisi siis riittänyt.

Aloitin Niilon kanssa. Ensin teimme porukalla 4min paikkamakuun, joka sujui kaikilta läsnäolijoilta hyvin. Nyt Niilo meni reippaasti maahan ekalla käskyllä (ei tarvinnut mennä kylmään lumeen) ja odotti oikeaa käskyä, kun käskytimme yksitellen.

Ehdin puolen tunnin aikana treenata Niilon kanssa seuraamista, metallinoutoa, ruutua, liikkeestä istumista, luoksetulon pysäytyksiä ja kaukokäskyjä. Tehokkaasti siis työskentelimme. Seuraamista saimme tehtyä pari hyvää lyhyttä pätkää. Askelsiirtymistä perusasennot muuttuivat vähän huonommiksi. Käytin namia apuna ja en osaa riittävän tarkkaan sillä ohjata koiran paikkaa. Metallinouto sujui hyvin, vaikka taukoa olikin ollut pitkään. Liikkeestä istumisessa Niilo istui tosi nopeasti (ja varmasti). Hyvä!

Ruutua tehtiin edelleen lyhyellä etäisyydellä. Välillä kävin näyttämässä oikeaa paikkaa ja välillä en. Jos en käynyt näyttämässä, jäi Niilo vähän turhan eteen seisomaan. Onneksi se kuitenkin joka kerralla eteni suoraviivaisesti ruudun sisään asti, eikä alkanut kyselemään. Luoksetuloa tein vain osissa eli jätin Niilon seisomaan ja pysäytin makuulle ja vapautin ja lisäksi tein makuulta sivulle tuloja. Vauhtiakin saatiin taas lisää, kun otin itse muutaman askeleen taaksepäin. Lopuksi tehtiin kaukoja. Tein voittajaluokan siirtymiä ihan läheltä ja sitten maahan-istu-maahan siirtymiä vähän kauempaakin. Tässä tuli vastaan kesähelleilmiö eli Niilo ei viitsinyt enää nousta makuulta istumaan... Päätinkin sitten vaihtaa tämän jälkeen koiraa ja päästin Vimpulan huilimaan.

Roope otti uuden treenipaikan yllättävän rauhallisesti. Kävi se kyllä isoilla kierroksilla, mutta pysyi kuitenkin koko ajan hallinnassa. sen kanssa on kyllä tosi kiva treenata, kun se on niin superiloinen. Päätin käyttää innokkuuden hyväksi ja näytin Roopelle pitkästä aikaa metallikapulaa. Alkuun se otti sitä varovasti suuhun ja jouduin kannattelemaan leuan alta. Kehuin ja palkkasin siitä. Hetken päästä aloin jo vierittämään kapulaa ja Roope innostui sen hakemaan. Lopulta tehtiin pari kokonaista noutoakin. Jes! Ei onneksi tarvinnut aloittaa taas ihan alusta.

Lisäksi treenasimme Roopen kanssa ruutua, seuraamista, liikkeestä istumista, luoksetuloa ja kaukokäskyjä. Ruudun suhteen Roope on edistynyt selvästi. En käynyt läheskään joka kerta näyttämässä oikeaa paikkaa. Roope eteni ruutuun hyvällä vauhdilla ja malttoi hyvin kuunnella pysäytyskäskyt (näin ei läheskään aina ole, kun ruudussa on hajuja niin paljon, kun muut ovat treenanneet alustoilla jne.). Vaihdoin lähetyssuuntaakin ilman oikean paikan näyttöä ja Roope suoritti siltikin hyvin. Ainoa miinus Roopen suorituksissa oli se, että se otti minun "missä ruo"-virittelysanani käskynä eli se tavallaan varasti omin päin ruutuun. Täytyy miettiä, jätänkö virittelysanan kokonaan pois vai otanko jatkossa sen ajaksi pannasta kiinni, jotta maltti kasvaisi.

Liikkeestä istuminen on Roopella vielä aika epävarmaa, mutta pienillä avuilla sen saa enimmäkseen sujumaan. Luoksetulossa jätin kertaalleen Roopen seisomaan ja pysäytin maahan. Roope valuu vielä liikaa eteenpäin, joten en viitsinyt sitä enempää treenata näin korkeassa vireessä. Teinkin sitten vain luoksetulon loppuosaa eli maasta sivulletuloa. Hyvin Roope jo lähtee makuuasennostakin. Alkuun sitä ei meinannut saada millään liikkeelle. Kaukokäskyissä tehtiin vain muutamia siirtymiä ihan lähietäisyydeltä. Sitten seurasi Roopen malttiharjoitus eli jätin sen makaamaan paikalleen, kun toimin toiselle koirakolle apurina tunnistusnoutoharjoituksessa. Kohtuullisesti Roope malttoi paikallaan (pientä levottomuutta), vaikka tilanne oli sille selvästikin vaikea. Viimeiseksi teimme vielä yhden metallinoudon ja siihen oli hyvä lopettaa.

Olin molempien koirien treeneihin tyytyväinen. Niilo suhtautui uuteen paikkaan tuttuun tapaan varmasti ja erilaiset lattiamateriaalit (matto/betoni) eivät häirinneet sitä millään lailla. Treenikaverit olivat sille lähes ilmaa, joten sai keskittyä omaan treeniin rauhassa, vaikka koko ajan pyöri muita ympärillä. Roope yllätti minut kuitenkin täydellisesti. Kuvittelin, ettei sen kanssa tule treenistä uudessa paikassa yhtään mitään muiden koirien läsnäollessa. Tila oli nimittäin kohtuullisen pieni kuudelle koirakolle. Roope kävi kyllä kierroksilla, mutta se kiinnitti huomionsa 95% minuun, joten saimme tehtyä hyvän treenin ja uskalsin pitää sitä koko ajan vapaana. Roopesta saisi hyvän tokokoiran, kun vaan olisi ohjaaja, joka jaksaa treenata.

Viime viikonloppuna treenasin molempien kanssa tunnaria pikaisesti. Oli tarkoitus treenata pihalla, mutta sormet jäätyivät parin yrityksen jälkeen, joten siirryimme sisälle. Aloitin Niilon kanssa pihalla laudan avulla ja plörinäksi meni. Laudalla oli kaksi irrallista kapulaa ja olin jo ehtinyt kuvitella Niilon jotain ymmärtävän treenistä, mutta väärässä olin. Se toi ihan sattumanvaraisesti minulle kapulan sen suurempia haistelematta. Niinpä siirryimme sisälle ja vaihdoin saman tien koiraa. Roopen kanssa tein niin, että laitoin noin 5 kapulaa kasaan ja piilotin oman kapulan lelujen sekaan. Lelukasaa siirsin vähitellen lähemmäksi kapuloita. Roope haki koko ajan innolla omaa kapulaa, vaikka vaikeutin piiloa ja oma siirtyi lähemmäksi kasaa. Lelut eivät varmaankaan ole paras mahdollinen piilo tässä harjoituksessa, kun niissä on niin paljon hajuja (minunkin), mutta toimivat ainakin tällä kertaa. Saapi nähdä, miten osataan taas jatkaa tästä eteenpäin. Päätin antaa myös Niilolle toisen mahdollisuuden ja tein samanlaisen treenin kuin Roopelle. Aluksi se yritti pyrkiä suoraan kasalle, mutta sitten näytin sille omaa kapulaa uudestaan ja se tajusi, mitä halusin. Näin sain Niilollekin muutaman hyvän toiston. Ongelmana vaan on asiassa eteneminen ja se, etten kehtaa mennä Christan treeneihin muutaman viikon päästä, kun Niilo ei vieläkään osaa tunnaria yhtään aiempaa paremmin.